2018. Január 1. Királyháza

BUÉK!

Na tehát, ha tegnap óévbúcsúztatók voltak, akkor ma jönnek az újévköszöntők, és egy jó kis újévi madarászat!

Sajnos, a december 30.-i (tavalyi) hó teljesen elolvadt, így a turistautakat nem tudtam használni a nagy sár miatt.
Emiatt úgy tűnt, hogy az egész elmarad (amúgyis csak egy hollót láttam meg egy kékcinegét), és már épp a szállás felé tartottam vissza, mikor a patak melletti dzsindzsásban motozásra lettem figyelmes… Odanéztem és két kis erdei pockot láttam. Sajnos, az egyik gyorsan eltűnt, de a másik még eszegetett, futkorászott egy 5 percig, ezután viszont ő is követte társát.
Ezután 10 perccel megint kinéztem a területre, ekkor egy csuszka szórakoztatott majd máris egy vegyes cinke csapat érkezett. Na máskor is ilyen csapatot szeretnék látni: ugyanis a széncinegék közt érkezett néhány kékcinege is. De a csapatban látszódott kettő fekete fejű, hosszú farkú barátcinege is (legalábbis így tűnt…). Ezt a két madarat viszont nem nézegethettem túl sokáig, ugyanis az egyik bokorban valami mozgott… Egy sárgafejű királyka volt az, mégpedig egy tojó. Hát én még ilyen aranyos és barátságos madarat nem láttam! 2 méterre tőlem eszegetett, szökdécselt az ágak közt, aztán átrepült mellettem fél m-re, és bevárt az út másik oldalán 1 méterre! 🙂 Aztán jött egy autó, és az elzavarta… 🙁 Amúgy a királyka tűlevelű, illetve elegyes erdők lakója, ahol tetvekkel, és kisebb rovarokkal táplálkozik. Magyarország legkisebb madara, mindössze 8,5-9,5 cm, sokszor az 5 g-ot sem éri el. Félig vonuló állományából a telelő madarak még télen is pókokat, rovarmaradványokat esznek, mivel csőrük nem alkalmas a magok feltörésére. Táplálékát főleg fenyvesekben keresi.
Mikor visszanéztem már több időm volt a cinkékkel pepecselni. Ugyanígy a cinkékkel jött a cinegefélék rokona a hegyi fakusz. A szintén cinkerokon csuszka mellett megint megjelent az egyik furcsa barátcinege. Gyanús volt, így alaposan megvizsgáltam és láttam, hogy a barátcinege közeli rokonát, a kormosfejű cinegét látom. Meglepett ez a faj, mivel eddig csak a Naszályon láttam két madarat. Elkülönítése a barátcinegétől nehéz, leginkább a kiterjedt torokfoltja alapján lehet különbséget tenni. Nálunk 2 alfaja él Nyugat-Magyarországon, illetve az Északi-középhegységben. Érdekes, hogy eddig a területen még nem látták a fajt. A szülők maguk is készíthetnek a korhadt fákba odút, de a harkályok által vájt odút is elfoglalják. 
Ezután még újra láttam a barátcinegét és a többi cinkét is, de új faj már nem érkezett.

Hát ma ennyi volt a napban, nem baj, én élveztem! Nem is olyan rossz évkezdet!

Összegzés: 8 madárfaj (a 8-ból 6 faj cinke vagy a cinkék rokona!), 1 ritka (kormosfejű cinege) + erdei pocok

 

A képek forrásai: www.mme.hu (Balla Dániel)

 

 

a

Egy hozzászólás ehhez “Újévköszöntők, avagy cinkék és rokonaik”