2018. Február 12. Hortobágy-Halastó

Ma borongós nap fogadott mikor kiértem a terepre.
Még a parkolóban láttam egy fenyő-, és fekete rigó csapatot, néhány parlagi galambot, és balkáni gerlét, valamint még a területet lezáró sorompón túl 2 hím és 3 tojó fácánt. 

A Bivalyosnál dankasirályok, nyári ludak, nagy lilikek, tőkés-, fütyülő-, és csörgő récék, valamint az “elmaradhatatlan őrszem”-ként szolgáló szarka, és egy, a nádban keresgélő mezei veréb csapat fogadott. De ami meglepett az mégis 2 rétisas volt. És ez még csak a kezdet volt…

A következő tó nem szolgált különösebb érdekességgel, itt mindössze tőkés-, barát-, és kontyos réce csapatok, szárcsák, sárgalábú-, és sztyeppi sirályok ringatóztak a vízen.
Ezután a lesből sem láttam túl sok újat, csak bütykös hattyúkat, és pár széncinkét.
Az úton “örök útitársaim”, a varjúfélék kísértek: csókák, vetési-, és dolmányos varjak. De láttam néhány vörös vércsét is, valamint még 2 rétisast…

De a túra innen lett hihetetlen.
A Bivalyos végén, egy tavon hatalmas récecsapat fogadott, melyben kiszúrtam 8 kanalas récét.
Ezután az egyik fán kiszúrtam 3 furcsán nagy madarat… 3 rétisas!
És ez a szám ezután felment 5-re, majd jött még 2 (és pár egerészölyv). És mikor körülnéztem a környéken még 7-et találtam! És ez még a fele sem volt…
Továbbmenet még több érkezett, és most a kicsapódó őzcsapat sem nagyon érdekelt.
Az egyik fán egyszer megfigyelhettem a sasok helyfoglalását: a fán már 5-en voltak, köztük 3 öreg madár. Ekkor egy hatalmas, elsőéves tojó érkezett, és ahelyett, hogy “jólnevelt gyerek” módjára beszorongott volna a kortársai közé, ő inkább nekiment a nála jóval idősebb (és kisebb), öreg hímnek, akit sikeresen el is űzött.
Újabb fa, újabb tumultus most a kárókatonákból. A 3 fán kb 40 madár ült (végül 99 kárót számoltam a területen).

Az út második felében új volt néhány kék cinege, és nádi sármány, akik a nádasban keresgéltek.
A tavakon feltűnt egy bíbic csapat,néhány nagy kócsag, és szürke gém, valamint a szokásos récék közt láttam pár kendermagos-, és nyílfarkú récét.
Emellett hihetetlen sok rétisast mindenféle nemben, korban, és méretben. 🙂
A Kondás-tavon az összes eddig leírt réce egyszerre volt jelen, és a sasokon kívül feltűnt egy tojó kékes rétihéja. Nálunk viszonylag gyakori telelő, igaz idén nem volt belőle túl sok. A hímek kékek és fehérek, a tojók barna fehérek. A fajt könnyű összekeverni két nagyon hasonló fajjal, a hamvas rétihéjával, és a fakó rétihéjával.
Visszaúton sietnem kellett a vonathoz, de így kiszúrtam egy jégmadarat. 🙂

Összegzés: 37 faj (45 RÉTISAS), + őz (Na azért ez nem rossz)

 

Képek forrásai: www.mme.hu, én

a

Hozzászólások lezárása.