2017. November 26. Hortobágy-Halastó

Hortobágy… Puszta, szárazság, napsütés…
Na persze, én meg kimegyek és széjjelázok. 🙂
Debrecenben voltam látogatóban, és ha már ott voltam kimentem a Hortobágyra. Célom a vörösnyakú lúd volt, ehelyett viszont valami teljesen mást találtam…
Most, hogy felcsigáztam az érdeklődéseteket, elkezdek beszélni az előzményekről. 🙂  Reggel 6-kor keltem (te jó ég, milyen beteg vagyok, vasárnap reggel 6-kor kelek 🙂 ), és indultam. Az ablakból felsejlett a puszta. Az égen szürke csapat tartott felénk… Darvak. Ezek a madarak az Oroszországi vizes sztyeppeken költenek, és hatalmas számban vonulnak át a Hortobágyon. Valamikor még nálunk is költött, de a lecsapolások, és a vadászat kipusztította. 2015-ben újra költött hazánkban, igaz, én a Börzsönyben 2016-ban, nyáron találkoztam vele, ami vagy költést, vagy “nyaralást” feltételez. Vonuláskor a tavakról indulnak a szántóra reggel, majd délben visszatérnek inni, ezután újra a szántóra táplálkozni, végül este érnek vissza. Főleg magvakat fogyaszt. V alakban vonul. A hím párzáskor “táncol” a tojónak Kb. 1 hónap alatt kikelnek a fiókák, 3 évesen ivarérettek. Régen a darutoll dísztoll volt a kalapokban, ezért is vadászták. Én először a Hortobágyon láttam őket, épp tollászkodtak. Mindenkinek ajánlom a darvak behúzásának szemlélését: félelmetes, mikor több 10.000 daru krúgat (kiált).
Mikor kiértem a halastóra,  rettenetes eső, és sár fogadott. Egy egerészölyv körözött a levegőben (legalábbis ekkor annak hittem), fenyőrigók ültek a nyárfákon, és egy dankasirály repült el mellettem. Sokszor voltam már itt, nem tagadom, többre, és szebb időre számítottam.
A Bivalyosnál kezdtem (itt tartják a vízibivalyokat, emellett ez egy vizenyős terület, így vonuláskor sok partimadár táplálkozik itt), igaz, most csak sirályok, és rengeteg réce tartózkodott a területen. A tőkés récén kívül csörgő-, és fütyülő réce, valamint dankasirályt találtam itt. Fölöttem nagy lilikek, és nyári ludak repültek el. Átkeltem a kisvasút sínjén, és kiértem az l. tóhoz. Az előzőeken kívül szárcsa, kendermagos réce és a legaranyosabb vöcsök, a kis vöcsök, és szürke gém volt látható. Egy-két kárókatona repült át. A kárókatona egyik kedvenc vízimadaram. Nálunk nagy számban költ. Nagy méretű, akár 1 métert is eléri. Halakra vadászik, sokszor csapatban, ami miatt a halgazdagságok nem szeretik, sokszor (persze a kijelölt időszakokban) ritkítják őket.  Telepben költenek, de a kormorán ürülék elpusztítja. Mivel nincs faggyúja, mint a récéknek, ezért a vízből kiszállás után sokáig szárítják magukat. Én először Tatán láttam kárókatonát.
Utamat a kilátó fele varjúfélék kísérték (na meg a szűnni nem akaró eső), néhány szarka repült előttem, volt, hogy a dolmányos varjú baljós károgását hallottam, vagy a holló bölcs “korrogását”, eközben a nyárfákról a vetési varjak éber szemeit éreztem magamon… Egy ölyv suhant a Bivalyos felett, és felszállt a nyárra, de mikor felszállt vörös farok villant ki… A feje sem busa volt, hanem keskenyebb, és hosszú volt a nyaka… Ez pedig egy ölyvre illik: a pusztaira!- Eme ölyv nagyobb az egerésznél, egész teste vörhenyesbarna, rágcsálókkal, gyíkokkal,rovarokkal táplálkozik. Hazánkban éri el elterjedésének Ny-i határát, de hibridizálódhat egerészölyvvel, bár nálunk több az átvonuló madár. Sztyeppeken, de akár hegységekben, sivatagokban is költhet. Nálunk a fákat, máshol a földet, vagy a peremeket preferálja költéskor.- Sajnos mikor megközelítettem elrepült.
Az ösvény fele felzavartam egy tojó fácánt, majd elértem a lest. Mikor felmentem barát-, és tőkés réce csapat fogadott, valamint néhány bütykös hattyú. Lefele két testvérfajt (későn különültek el az evolúció során) a sárgalábú,- és a sztyeppi sirályt láttam, majd behúzódtam egy esőbeálló alá.
Kékcinege szólt a bokorból, mezei veréb és zöldike csapat vonult el tőlem 10 méterre, én pedig elindultam vissza.
Visszafele nagy kócsag, és fekete rigó mellett mentem el, valamint egy vidra által megcsócsált hal felett léptem át.
A faluban balkáni gerlét, és parlagi galambokat láttam.
Felszálltam a vonatra, és megnéztem a “mai termést”: 33 faj, 1 új (pusztai ölyv), 1 ritka (pusztai ölyv)

Képek forrásai: Fishingandhuntingtv.com, BZSH, Oláh Zoltán, Horváth Ádám

a

Egy hozzászólás ehhez “A szebb napokat látott Hortobágy”